Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1994

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«José Luis Chilavert»

Η Βελέζ Σάρσφιλντ θα κάνει την έκπληξη το 1994, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Σάο Πάολο. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Μπόκα Τζούνιορς και Βελέζ Σάρσφιλντ από την Αργεντινή, οι Δε Στρόνγκεστ και Μπολιβάρ από τη Βολιβία, οι Σάο Πάολο (κάτοχος του τροπαίου), Παλμέιρας και Κρουζέιρο από τη Βραζιλία, οι Κόλο Κόλο και Ουνιόν Εσπανιόλα από τη Χιλή, οι Ζούνιορ και Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν από την Κολομβία, οι Εμελέκ και Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια και Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη, οι Ουνιβερσιτάριο και Αλιάνσα Λίμα από το Περού, οι Νασιονάλ και Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ από την Ουρουγουάη και οι Σπορτ Μαρίτιμο και Μινερβέν από τη Βενεζουέλα.

Στη φάση των ομίλων η Βελέζ πήρε την 1η θέση στο 2ο γκρουπ, μπροστά από τις Κρουζέιρο, Παλμέιρας και Μπόκα Τζούνιορς! «Κλειδί» αποδείχτηκε η νίκη με 2-1 στην έδρα των «χενέιζες» (Μπόκα). Στο δεύτερο γύρο, «ίδρωσε» για να αποκλείσει τελικά στη διαδικασία των πέναλτι (4-3) την Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ, με τις δύο ομάδες να φέρνουν δύο ισοπαλίες (1-1 / 0-0). Πιο εύκολο ήταν το έργο της στους «8» απέναντι στη Μινερβέν (0-0 / 2-0). Αντίθετα, στην ημιτελική φάση η Ζούνιορ τη δυσκόλεψε αρκετά, με την κάθε ομάδα να κερδίζει με 2-1 εντός έδρας. Στη διαδικασία από την άσπρη βούλα επικράτησε με 5-4 το κλαμπ από την Αργεντινή και για πρώτη φορά εξασφάλισε την παρουσία του στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Το σύνολο του Κάρλος Μπιάνκι στηριζόταν στον εμβληματικό τερματοφύλακα Χοσέ Λουΐς Τσιλαβέρτ, τον αμυντικό Ρομπέρτο Τρότα, τους μέσους Χοσέ Οράσιο Μπασουάλντο και Κρίστιαν Μπασέντας, αλλά και στον επιθετικό Ομάρ Ασάντ. Απέναντι στη Βελέζ, βρέθηκε η Σάο Πάολο, που διεκδικούσε τον τρίτο τίτλο της στα ισάριθμα τελευταία χρόνια. Οι Παουλίστας έφτασαν στους τελικούς, βγάζοντας νοκ - άουτ, τις Παλμέιρας, Ουνιόν Εσπανιόλα και Ολίμπια. Ετσι, στον πρώτο τελικό η Βελέζ κέρδισε 1-0 (35’ Ομάρ Ασάντ), σκορ (33’ πεν. Μούλερ), με το οποίο επικράτησε στη ρεβάνς και η Σάο Πάολο. Η τύχη του τροπαίου κρίθηκε στα πέναλτι, όπου οι Αργεντινοί επιβλήθηκαν με 5-3, κατακτώντας το Κόπα Λιμπερταδόρες 1994.

Να σημειωθεί, ότι η Βελέζ πανηγύρισε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, κερδίζοντας με 2-0 τη Μίλαν. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 7 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1994 αναδείχθηκε ο Στάλιν Ρίβας της Μινερβέν. Για πρώτη φορά κέρδιζε αυτή τη διάκριση ένας ποδοσφαιριστής από τη Βενεζουέλα. Ο Ρίβας κατέκτησε 4 πρωταθλήματα στην πατρίδα του, ενώ αγωνίστηκε και στην Ευρώπη, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Συγκεκριμένα φόρεσε τη φανέλα της Σταντάρ Λιέγης και στη συνέχεια της Μπομ, αμφότερες ομάδες του βελγικού ποδοσφαίρου. Επίσης, υπήρξε διεθνής, αγωνιζόμενος σε συνολικά 34 ματς με την εθνική ομάδα της πατρίδας του.