Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1992

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Tricolor Paulista»

Το 1992 το Κόπα Λιμπερταδόρες θα κατακτήσει μια από τις πιο ποιοτικές ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Νιούελς Ολντ Μπόις και Σαν Λορένσο από την Αργεντινή, οι Μπολιβάρ και Σαν Χοσέ από τη Βολιβία, οι Σαο Πάολο και Κρισιούμα από τη Βραζιλία, οι Κόλο Κόλο (κάτοχος του τίτλου), Κοκίμπο Ουνίδο και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τη Χιλή, οι Ατλέτικο Νασιονάλ και Αμέρικα ντε Κάλι από την Κολομβία, οι Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Βαλντέζ από τον Ισημερινό, οι Σολ ντε Αμέρικα και Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη, οι Σπόρτινγκ Κριστάλ και Σπορτ Μπόις από το Περού, οι Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ και Νασιονάλ Μοντεβιδέο από την Ουρουγουάη και οι Ουνιβερσιδάδ ντε Λος Αντες και Σπορτ Μαρίτιμο από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους, από τους οποίους προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο οι Νιούελς, Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, Σαν Λορένσο, Κόλο Κόλο, Κρισιούμα, Σάο Πάολο, Μπολιβάρ, Μπαρτσελόνα, Βαλντέζ, Σπορτ Μαρίτιμο, Ατλέτικο Νασιονάλ, Αμέρικα ντε Κάλι, Σπόρτινγκ Κριστάλ, Σέρο Πορτένιο, Νασιονάλ Μοντεβιδέο και Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ. Στη συνέχεια, θα βρεθούν στους «8» οι Σέρο Πορτένιο, Μπαρτσελόνα, Κρισιούμα, Σάο Πάολο, Αμέρικα ντε Κάλι, Ατλέτικο Νασιονάλ, Σαν Λορένσο και Νιούελς. Από αυτές προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση οι Μπαρτσελόνα, Σάο Πάολο, Αμέρικα ντε Κάλι και Νιούελς. Τελικά, το τρόπαιο θα διεκδικήσουν η «τρικολόρ Παουλίστα» (Σάο Πάολο) για δεύτερη φορά στην ιστορία της (ηττήθηκε το 1974) και η «λέπρα» (Νιούελς Ολντ Μπόις), επίσης για δεύτερη φορά, έπειτα από την αποτυχία το 1988.

Η Σάο Πάολο του περίφημου Τέλε Σαντάνα είναι υπερομάδα. Εχει στο ρόστερ της, τους αμυντικούς Καφού και Αντόνιο Κάρλος Ζάγκο, το «10αρι» Ραί και τους επιθετικούς Μούλερ και Παλίνια. Σπουδαίο σύνολο είναι και η Νιούελς του Μαρσέλο Μπιέλσα, με τους αμυντικούς Μαουρίσιο Ποκετίνο και Εντουάρντο Μπερίσο, τον μέσο Χεράρδο Μαρτίνο και τον φορ Αλμπέρτο Μεντόζα να ξεχωρίζουν. Στον πρώτο τελικό οι Αργεντινοί επικράτησαν 1-0 (39’ πεν. Εντουάρντο Μπερίσο), ενώ με το ίδιο σκορ επιβλήθηκαν οι Βραζιλιάνοι στη ρεβάνς (65’ πεν. Ραΐ). Ο τίτλος κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου οι Παουλίστας κέρδισαν με 3-2, κατακτώντας το πρώτο Κόπα Λιμπερταδόρες στην ιστορία τους.

Η Σάο Πάολο πρόσθεσε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο στη συλλογή της, έπειτα από τη νίκη της με 2-1 εις βάρος της Μπαρτσελόνα. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 7 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1992 αναδείχθηκε ο Παλίνια της Σάο Πάολο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός αγωνίστηκε σε πολλούς συλλόγους στη διάρκεια της καριέρας του, αλλά οι περισσότερες επιτυχίες του συνδέθηκαν με την «τρικολόρ Παουλίστα» (Σάο Πάολο). Επίσης, υπήρξε διεθνής με τη «σελεσάο μπραζιλέιρα» και πήρε μέρος στο Κόπα Αμέρικα το 1993.