Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1991

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Mirko Jozić»

Η διοργάνωση του 1991 θα μείνει στην ιστορία του Κόπα Λιμπερταδόρες, αφού οι νικητές του τροπαίου θα γράψουν ιστορία. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς από την Αργεντινή, οι Οριέντε Πετρολέρο και Μπολιβάρ από τη Βολιβία, οι Κορίνθιανς και Φλαμένγκο από τη Βραζιλία, οι Κόλο Κόλο και Ντεπόρτες Κονσεπσιόν από τη Χιλή, οι Αμέρικα ντε Κάλι και Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία, οι Λίγκα ντε Κίτο και Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια (κάτοχος του τίτλου), Σέρο Πορτένιο και Ατλέτικο Κολετζιάλες από την Παραγουάη, οι Ουνιβερσιτάριο και Σπορτ Μπόις από το Περού, οι Νασιονάλ και Μπέλα Βίστα από την Ουρουγουάη και οι Σπορτ Μαρίτιμο και Ουνιόν Ατλέτικο Τατσίρα από τη Βενεζουέλα. Να σημειωθεί, ότι οι σύλλογοι της Κολομβίας έδωσαν τους εντός έδρας αγώνες τους στις Η.Π.Α. ως τιμωρία για τις απειλές που είχαν δεχθεί οι αποστολές των φιλοξενούμενων ομάδων στη διοργάνωση του 1990.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους, από τους οποίους προκρίθηκαν οι Μπολιβάρ, Μπόκα Τζούνιορς, Οριέντε Πετρολέρο, Κόλο Κόλο, Λίγκα ντε Κίτο, Ντεπόρτες Κονσεπσιόν, Φλαμένγκο, Κορίνθιανς, Νασιονάλ Μοντεβιδέο, Σέρο Πορτένιο, Ατλέτικο Κολετζιάλες, Ουνιβερσιτάριο, Αμέρικα ντε Κάλι, Ατλέτικο Νασιονάλ και Ουνιόν Ατλέτικο Τατσίρα. Στη Β’ φάση, όπου οι σύλλογοι έδωσαν διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας) έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η κάτοχος του τίτλου Ολίμπια. Οι Παραγουανοί απέκλεισαν την Ατλέτικο Κολετζιάλες και προκρίθηκαν στους «8», μαζί με τις Κόλο Κόλο, Νασιονάλ Μοντεβιδέο, Μπόκα Τζούνιορς, Φλαμένγκο, Σέρο Πορτένιο, Ατλέτικο Νασιονάλ και Αμέρικα ντε Κάλι. Στον ημιτελικό γύρο πέρασαν οι Κόλο Κόλο, Μπόκα Τζούνιορς, Ολίμπια και Ατλέτικο Νασιονάλ. Οι Χιλιανοί (Κόλο Κόλο) θα κερδίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, αλλά και στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας, το «εισιτήριο» για τους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες. Απέναντί τους, θα παραταχθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά στην τελική φάση του θεσμού, η Ολίμπια Ασουνθιόν.

Η περίπτωση της Κόλο Κόλο αποτελεί την... εξαίρεση στον κανόνα του ποδοσφαίρου στη Νότια Αμερική, αφού στον πάγκο της βρισκόταν ο Γιουγκοσλάβος προπονητής Μίρκο Γιόζιτς. Ο Ευρωπαίος κόουτς είχε οδηγήσει την εθνική Νέων της Γιουγκοσλαβίας στην 1η θέση του Μουντιάλ της κατηγορίας το 1987 που είχε γίνει στη Χιλή. Οι παράγοντες της «κατσίκε» (Κόλο Κόλο) εντυπωσιάστηκαν από τη δουλειά του και του πρότειναν να αναλάβει το κλαμπ. Με τον μέσο Μαρσέλο Μπαρτιτσιότο και τον φορ Ρούμπεν Μαρτίνες να ξεχωρίζουν ο Σλάβος τεχνικός είχε δημιουργήσει το 1991 ένα εξαιρετικό σύνολο. Την ίδια στιγμή, η Ολίμπια παρέμενε μια έμπειρη, σκληροτράχηλη και επικίνδυνη ομάδα. Στον πρώτο τελικό, που έγινε στην Παραγουάη, οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0. Στη ρεβάνς του Σαντιάγκο, η Κόλο Κόλο επικράτησε 3-0 (12’ και 17’ Λουΐς Πέρες, 85’ Λεονέλ Ερέρα) και έγινε ο πρώτος και μέχρι στιγμής μοναδικός σύλλογος από τη Χιλή που κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες. Να σημειωθεί, ότι η «Ετέρνο Καμπεόν» ηττήθηκε με 3-0 από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου.

Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 8 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1991 αναδείχθηκε ο Γκαούτσο της Φλαμένγκο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός πέρασε τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του με τη φανέλα της «Φλα», ενώ αγωνίστηκε και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία με τη Λέτσε, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει τις εμφανίσεις που έκανε στην πατρίδα του. Κατέκτησε το Κύπελλο Βραζιλίας το 1990, το Πολιτειακό πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο ένα χρόνο αργότερα και το Μπραζιλεϊράο το 1992. Απεβίωσε το 2016.