Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1990

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Samaniego - Amarilla»

Οπως το 1989, έτσι και ένα χρόνο αργότερα, το Κόπα Λιμπερταδόρες θα διεκδικήσουν δύο ομάδες από χώρες που δεν ανήκουν στην «ελίτ» του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν στη διοργάνωση οι Ιντεπεντιέντε και Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή, οι Δε Στρόνγκεστ και Οριέντε Πετρολέρο από τη Βολιβία, οι Βάσκο ντα Γκάμα και Γκρέμιο από τη Βραζιλία, οι Κόλο Κόλο και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τη Χιλή, οι Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Εμελέκ από τον Ισημερινό, οι Ολίμπια και Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη, οι Ουνιόν Ουαράλ και Σπόρτινγκ Κριστάλ από το Περού, οι Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ και Προγκρέσο από την Ουρουγουάη και οι Μινέρος ντε Γκουαγιάνα και Πεπεγκάνγκα από τη Βενεζουέλα. Από την Κολομβία, πήρε μέρος μόνο η κάτοχος του Κόπα Λιμπερταδόρες 1989 Ατλέτικο Νασιονάλ, εξαιτίας τις τιμωρίας που είχε επιβληθεί στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας, έπειτα από τη δολοφονία του διαιτητή Αλβαρο Ορτέγκα από τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 γκρουπ, από τα οποία προκρίθηκαν οι Εμελέκ, Δε Στρόνγκεστ, Μπαρτσελόνα, Ιντεπεντιέντε, Ρίβερ Πλέιτ, Κόλο Κόλο, Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, Ουνιόν Ουαράλ, Προγκρέσο, Ντεφενσόρ Σπόρτινγκ, Πεπεγκάνγκα, Ολίμπια, Σέρο Πορτένιο και η Βάσκο ντα Γκάμα. Στη Β’ φάση, όπου οι ομάδες έδωσαν διπλούς αγώνες (εντός - εκτός έδρας) έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η κάτοχος του τροπαίου Ατλέτικο Νασιονάλ. Οι Κολομβιανοί απέκλεισαν τη Σέρο Πορτένιο και προκρίθηκαν στους «8». Εκεί βρέθηκαν και οι Μπαρτσελόνα, Εμελέκ, Ιντεπεντιέντε, Ρίβερ Πλέιτ, Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, Ολίμπια και Βάσκο ντα Γκάμα. Την «4αδα» του Κόπα Λιμπερταδόρες 1990 αποτέλεσαν οι Ρίβερ Πλέιτ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Νασιονάλ και Ολίμπια. Από αυτές, προκρίθηκαν στους τελικούς η Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ και η Ολίμπια. Το κλαμπ από τον Ισημερινό θα διεκδικούσε για πρώτη φορά το τρόπαιο, ενώ οι Παραγουανοί για τέταρτη, έχοντας κερδίσει για πρώτη και τελευταία φορά μέχρι τότε, το 1979.

Η Μπαρτσελόνα ήταν ένα ενθουσιώδες σύνολο με εργατικούς ντόπιους παίκτες και ποιοτικούς ξένους, όπως ο Ουρουγουανός μέσος Μάριο Σαραλέγκι και ο Αργεντινός μέσος Μαρσέλο Τρομπιάνι. Από την άλλη, η Ολίμπια ήταν μια έμπειρη και ανταγωνιστική ομάδα με δύο σπουδαίους φορ, τον Ραούλ Βιθέντε Αμαρίγια και τον Αντριάνο Σαμανιέγκο. Στον πρώτο τελικό οι Παραγουανοί κέρδισαν 2-0 (46’ Αμαρίγια, 50’ Σαμανιέγκο) στην έδρα τους, ενώ απέσπασαν 1-1 (61’ Τρομπιάνι - 80’ Αμαρίγια) στη ρεβάνς του Ισημερινού, εξασφαλίζοντας το 2ο Κόπα Λιμπερταδόρες στην ιστορία τους. Εξάλλου, η Ολίμπια ηττήθηκε με 3-0 από τη Μίλαν στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Δύο γκολ για τους «ροσονέρι» σημείωσε ο Φρανκ Ράικαρντ (43’ και 65’), ενώ δίχτυα βρήκε και ο Τζιοβάνι Στρόπα (62’).

Πρώτος σκόρερ του Κόπα Λιμπερταδόρες 1990 με 7 γκολ αναδείχθηκε ο Αντριάνο Σαμανιέγκο της Ολίμπια. Ο Παραγουανός ποδοσφαιριστής κατέκτησε συνολικά 6 πρωταθλήματα στην πατρίδα του, ενώ πανηγύρισε και ένα στην Κολομβία. Υπήρξε διεθνής, ενώ αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Παραγουάης το 1985 με 19 γκολ.