Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1989

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Los Puros Criollos»

Οι ομάδες της Κολομβίας είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο Κόπα Λιμπερταδόρες, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Το 1989 μια από αυτές θα πανηγύριζε για πρώτη φορά την κατάκτηση του τροπαίου. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Μπόκα Τζούνιορς και Ράσινγκ Κλουμπ από την Αργεντινή, οι Μπολιβάρ και Δε Στρόνγκεστ από τη Βολιβία, οι Μπαΐα και Ιντερνασιονάλ από τη Βραζιλία, οι Κομπρελόα και Κόλο Κόλο από τη Χιλή, οι Μιγιονάριος και Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία, οι Εμελέκ και Ντεπορτίβο Κίτο από τον Ισημερίνο, οι Ολίμπια και Σολ ντε Αμέρικα από την Παραγουάη, οι Σπόρτινγκ Κριστάλ και Ουνιβερσιτάριο από το Περού, οι Νασιονάλ (κάτοχος του τίτλου), Πενιαρόλ και Ντανούμπιο από την Ουρουγουάη και οι Σπορτ Μαρίτιμο και Ουνιόν Ατλέτικο Τατσίρα από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους και προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο οι Κομπρελόα, Σολ ντε Αμέρικα, Ολίμπια, Μπαΐα, Ουνιόν Ατλέτικο Τατσίρα, Ιντερνασιονάλ, Μιγιονάριος, Ατλέτικο Νασιονάλ, Ντεπορτίβο Κίτο, Μπόκα Τζούνιορς, Ράσινγκ Κλουμπ, Ουνιβερσιτάριο, Πενιαρόλ, Ντανούμπιο και Μπολιβάρ. Στη Β’ φάση και σε διπλούς αγώνες (εντός - εκτός έδρας), οι Μιγιονάριος απέκλεισαν την Μπολιβάρ, η Ατλέτικο Νασιονάλ τη Ράσινγκ Κλουμπ, η Ντανούμπιο τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο (προκρίθηκε απευθείας στη Β' φάση ως κάτοχος του τροπαίου), η Κομπρελόα την Ντεπορτίβο Κίτο, η Μπαΐα την Ουνιβερσιτάριο, η Ιντερνασιονάλ την Πενιαρόλ, η Σολ ντε Αμέρικα την Ουνιόν Ατλέτικο Τατσίρα και η Ολίμπια την Μπόκα Τζούνιορς. Στην προημιτελική φάση και σε διπλούς αγώνες (εντός - εκτός έδρας), η Ατλέτικο Νασιονάλ έβγαλε νοκ - άουτ τους Μιγιονάριος, η Ντανούμπιο την Κομπρελόα, η Ιντερνασιονάλ την Μπαΐα και η Ολίμπια τη Σολ ντε Αμέρικα. Στους «4» και σε διπλούς αγώνες (εντός - εκτός έδρας), η Ατλέτικο Νασιονάλ απέκλεισε την Ντανούμπιο, ενώ η Ολίμπια έβαλε τέλος στην πορεία της Ιντερνασιονάλ.

Η Ατλέτικο Νασιονάλ θα διεκδικούσε για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο του Κόπα Λιμπερταδόρες. Το αξιοσημείωτο με τους Κολομβιανούς ήταν ότι στο ρόστερ τους δεν είχαν ξένους ποδοσφαιριστές, εξου και το παρατσούκλι (Los Puros Criollos), το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει οι αυθεντικοί γηγενείς. Στην ομάδα ξεχώριζαν ο τερματοφύλακας Ρενέ Χιγκίτα, ο αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ, που δολοφονήθηκε το 1994 μετά το Μουντιάλ των Η.Π.Α. και ο μέσος Αλέξις Γκαρσία. Σπουδαίο ρόλο έπαιξε και ο προπονητής Φρανσίσκο Ματουράνα. Την ίδια στιγμή, η Ολίμπια στόχευε στον 2ο τίτλο της στη διοργάνωση. Η «La "O"» ήταν ένα αθλητικό σύνολο, που στηριζόταν στον γκολτζή Ραούλ Βιθέντε Αμαρίγια. Στον πρώτο τελικό οι Παραγουανοί επικράτησαν 2-0 (36’ Ραφαέλ Μπομπαντίγια, 60’ Βιντάλ Σανάμπρια), αλλά στη ρεβάνς η Ατλέτικο επιβλήθηκε με 5-4 στη διαδικασία των πέναλτι (κ. αγ. 2-0 / 46’ Φιντέλ Μίνο, 65’ Αλμπέρτο Ουσουριάγκα) και κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες 1989.

Να σημειωθεί, ότι τη νίκη της Ατλέτικο Νασιονάλ «συνοδεύτηκε» από αρκετό... παρασκήνιο, αφού εκείνη την εποχή ήταν πανίσχυρο το καρτέλ ναρκωτικών της Μεντεγίν, με αρχηγό τον περιβόητο Πάμπλο Εσκομπάρ. Εξάλλου, η «βέρντε» (Ατλέτικο Νασιονάλ) ηττήθηκε με 1-0 από τη Μίλαν στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Επίσης, πρώτοι σκόρερς με 10 γκολ έκαστος στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1989 αναδείχθηκαν ο Κάρλος Αγκιλέρα της Πενιαρόλ και ο Ραούλ Βιθέντε Αμαρίγια της Ολίμπια. Ο πρώτος κέρδισε το Κόπα Αμέρικα 1983 με την Ουρουγουάη, ενώ αγωνίστηκε και στην Ιταλία με τις Τζένοα και Τορίνο. Ο δεύτερος έπαιξε για πολλά χρόνια στην Ισπανία, μάλιστα την περίοδο 1985-88 φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, με την οποία κέρδισε ένα πρωτάθλημα και ένα Κόπα ντελ Ρέι.