Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1988

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«Tricolores»

Το 1988 η CONMEBOL θα αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης. Πλέον, από την Α’ φάση θα προκρίνονται στον επόμενο γύρο οι δύο πρώτες ομάδες στη βαθμολογία των 5 ομίλων. Επίσης, ο «καλύτερος» (με βάση τα αποτελέσματα στα δύο ματς) αποκλεισμένος στην 3η φάση θα παίρνει «wild cart» για τους ημιτελικούς. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν οι Νιούελς Ολντ Μπόις και Σαν Λορένσο από την Αργεντινή, οι Μπολιβάρ και Οριέντε Πετρολέρο από τη Βολιβία, οι Σπορτ Ρεσίφε και Γκουαρανί από τη Βραζιλία, οι Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα και Κόλο Κόλο από τη Χιλή, οι Μιγιονάριος και Αμέρικα ντε Κάλι από την Κολομβία, οι Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Φιλανμπάνκο από τον Ισημερινό, οι Σέρο Πορτένιο και Ολίμπια από την Παραγουάη, οι Ουνιβερσιτάριο και Αλιάνσα Λίμα από το Περού, οι Πενιαρόλ (κάτοχος του τίτλου), Νασιονάλ και Μοντεβιδέο Ουόντερερς από την Ουρουγουάη και οι Σπορτ Μαρίτιμο και Ουνιόν Ατλέτικο Τατσίρα από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους και προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο οι Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα και Κόλο Κόλο, οι Νιούελς και Σαν Λορένσο, οι Αμέρικα ντε Κάλι και Νασιονάλ, οι Οριέντε Πετρολέρο και Μπολιβάρ και οι Γκουαρανί και Ουνιβερσιτάριο. Στη Β’ φάση και σε διπλούς αγώνες (εντός - εκτός) η Νασιονάλ απέκλεισε την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, η Αμέρικα ντε Κάλι την Ουνιβερσιτάριο, η Οριέντε Πετρολέρο την Κόλο Κόλο, η Σαν Λορένσο την Γκουαρανί και η Νιούελς την Μπολιβάρ. Στη Γ’ φάση και σε διπλούς αγώνες (εντός - εκτός) η Νασιονάλ απέκλεισε τη Νιούελς, η Σαν Λορένσο την κάτοχο του τροπαίου Πενιαρόλ και η Αμέρικα ντε Κάλι την Οριέντε Πετρολέρο. Στην ημιτελική φάση, η Νασιονάλ απέκλεισε την Αμέρικα ντε Κάλι, ενώ η Νιούελς, που πέρασε ως η «καλύτερη αποκλεισμένη» από την 3η φάση, έβγαλε νοκ - άουτ τη Σαν Λορένσο.

Η Νασιονάλ ήταν ένα σκληροτράχηλο και έμπειρο σύνολο, όπου ξεχώριζαν ο αμυντικός Ούγκο ντε Λεόν (ήδη 2 φορές νικητής του Κόπα Λιμπερταδόρες) και ο πολυθεσίτης Ερνέστο Βάργκας, νικητής το 1982 του Κόπα Λιμπερταδόρες με τη φανέλα της Πενιαρόλ. Από την άλλη, η Νιούελς ήταν μια επικίνδυνη ομάδα, που συνδύαζε την ποιότητα με τη δύναμη. Στο ρόστερ της είχε τον αμυντικό Νέστορ Σενσίσι, τον μέσο Χεράρδο Μαρτίνο και τον νεαρό τότε επιθετικό Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Στον πρώτο τελικό, που έγινε στο Ροσάριο, το κλαμπ από την Αργεντινή κέρδισε 1-0 (60’ Χόρχε Γκάμπριχ), αλλά οι «Tricolores» πήραν τη ρεβάνς στην Ουρουγουάη με 3-0 (13’ Ερνέστο Βάργκας, 36’ Σαντιάγκο Οστολάσα, 78’ Ούγκο ντε Λεόν) και κατέκτησαν το τρόπαιο για 3η φορά στην ιστορία τους.

Το 1988 η Νασιονάλ κατέκτησε και το 3ο Διηπειρωτικό Κύπελλο στην ιστορία της. Αντίπαλός της στο Τόκιο ήταν η Αϊντχόφεν, με τις δύο ομάδες να φέρνουν 2-2 μετά από 120 λεπτά και να λύνουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι, όπου επιβλήθηκε με 7-6 το κλαμπ από την Ουρουγουάη. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ με 5 γκολ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1988 αναδείχθηκε ο Αρνόλντο Ιγκουαράν. Ο Κολομβιανός επιθετικός κατέκτησε 3 πρωταθλήματα στην πατρίδα του, ενώ είναι ο δεύτερος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Κολομβίας με συνολικά 24 γκολ. Πρώτος είναι ο Ρανταμέλ Φαλκάο με 32 τέρματα. Ο Ιγκουαράν πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1990.