Κόπα Λιμπερταδόρες

Αφιέρωμα στο Κόπα Λιμπερταδόρες: 1987

Πρωταθλήματα

Copa Libertadores

«El maestro Tabarez»

Ο ρόλος του προπονητή θα παίξει μεγάλο ρόλο στη διάρκεια και την ολοκλήρωση του Κόπα Λιμπερταδόρες 1987. Σε εκείνη τη διοργάνωση συμμετείχαν οι Ρίβερ Πλέιτ (κάτοχος του τίτλου), Ροσάριο Σεντράλ και Ιντεπεντιέντε από την Αργεντινή, οι Δε Στρόνγκεστ και Οριέντε Πετρολέρο από τη Βολιβία, οι Σάο Πάολο και Γκουαρανί από τη Βραζιλία, οι Κόλο Κόλο και Κομπρελόα από τη Χιλή, οι Αμέρικα ντε Κάλι και Ντεπορτίβο Κάλι από την Κολομβία, οι Ελ Νασιονάλ και Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ από τον Ισημερινό, οι Σολ ντε Αμέρικα και Ολίμπια από την Παραγουάη, οι Σαν Αγκουστίν και Αλιάνσα Λίμα από το Περού, οι Πενιαρόλ και Προγκρέσο από την Ουρουγουάη και οι Ουνιόν Ατλέτικο Τατσίρα και Εστουδιάντες ντε Μέριδα από τη Βενεζουέλα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες χωρίστηκαν σε 5 ομίλους, με τις Ιντεπεντιέντε, Αμέρικα ντε Κάλι, Κομπρελόα, Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ και Πενιαρόλ να προκρίνονται ως πρώτες στη βαθμολογία. Στη Β’ φάση έκανε την είσοδό της στη διοργάνωση και η Ρίβερ Πλέιτ, κάτοχος του τίτλου. Η «λα μπάντα» τοποθετήθηκε στον 2ο όμιλο, όπου αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού, αφού τερμάτισε πίσω από την Πενιαρόλ. Παρτενέρ των Ουρουγουανών στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες 1987 ήταν η Αμέρικα ντε Κάλι, που πήρε την 1η θέση στον 1ο όμιλο, μπροστά από τις Κομπρελόα και Μπαρτσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ. Για το κλαμπ από την Κολομβία αυτή ήταν η 3η συνεχόμενη χρονιά που θα διεκδικούσε το τρόπαιο.

Η Αμέρικα ντε Κάλι ήταν ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό και πλήρες αγωνιστικά σύνολο. Ξεχώριζαν ο επιθετικός Ρικάρντο Γκαρέκα και ο μέσος Ρομπέρτο Καμπάνιας. Λιγότερο «φανταχτερή» η Πενιαρόλ, στηριζόταν σε παίκτες - εργάτες, που ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες του Οσκαρ Ταμπάρες, ενός προπονητή ο οποίος στη συνέχεια έγινε γνωστός ως ο «El maestro». Στον πρώτο τελικό οι Κολομβιανοί κέρδισαν 2-0 (8’ Χουάν Μανουέλ Μπατάλια, 27’ Ρομπέρτο Καμπάνιας), αλλά οι Ουρουγουανοί πήραν τη ρεβάνς με 2-1 (68’ Ντιέγκο Αγκίρε, 87’ Χόρχε Βιγιάρ - 19’ Ρομπέρτο Καμπάνιας). Χρειάστηκε αγώνας μπαράζ για τον τίτλο, που έγινε στο Σαντιάγκο της Χιλής. Οι «καρμπονέρος» (Πενιαρόλ) επιβλήθηκαν 1-0 (120’ Ντιέγκο Αγκίρε) στην παράταση και κατέκτησαν για 5η φορά το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Αντίθετα, η Πενιαρόλ ηττήθηκε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, χάνοντας με 2-1 από την Πόρτο. Εξάλλου, πρώτος σκόρερ στο Κόπα Λιμπερταδόρες 1987 με 7 γκολ αναδείχθηκε ο Ρικάρντο Γκαρέκα. Ο Αργεντινός επιθετικός κατέκτησε πρωταθλήματα στην Κολομβία και την πατρίδα του, ενώ πιο πετυχημένη είναι η καριέρα του ως προπονητής. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει το ρόλο του ομοσπονδιακού τεχνικού του Περού. Μάλιστα, το οδήγησε στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, έχοντας πριν αγωνιστεί για τελευταία φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982 στην Ισπανία.